U utorak 13. februara godišnja Skupština akcionara „Agrokombinata“

Godišnja Skupština malih akcionara „Agrokombinata“ održaće se 13. februara u 16 časova na Otvorenom univerzitetu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije. Teme će biti tri nove tužbe koje je Udruženje podnelo u proteklih godinu dana.
Sudski postupak koji ulazi u desetu godinu u slučaju „Agrokombinata“ je veoma spor, ocenjuje Josip Ivanković, predsednik Skuptšine malih akcionara. U međuvremenu, Udruženje je podnelo i tri nove tužbe, ovaj put protiv Industije mesa „Matijević“ koja je pre šest godina kupila „Agrokombinat“ iz stečaja.
Prema mišljenju Milana Popovića, predsednika Saveza samostalnih sidikata u Subotici, postupci koji se vode, traju predugo i najverovatnije će završiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. On podseća da jedan postupak vodi Tužilaštvo, a drugi sami akcionari.
Predsednik Upravnog odbora Udruženja malih akcionara, Jovo Jarić, skrenuo je pažnju na 79 hektara zemljišta koje je restitucijom devedestih godina greškom vraćeno državi, a vlasništvo je „Agrokombinata“. Tužbu za to zemljište Privredni sud u Subotici je odbio, i postupak se sada vodi pred Višim sudom u Beogradu.
Podsećamo da je prvi stečaj uveden u „Agrokombinat“ 2004. godine, iako, kako tvrde akcionari za tim nije bilo potrebe. Preduzeće nikad nije privatizovano, već je prodato iz stečaja na sudskoj licitaciji u januaru 2012. godine. Međutim, stečaj još uvek nije zaključen, budući da stečajna masa „Agrokombinata“ postoji – sporno zemljiš te, stanovi izdati na 40 godina, kao i sudski postupci koji traju.

Udruženje malih akcionara „Agrokombinata“ u prethodnom periodu podnelo je tri tužbe, poručio je predsednik Udruženja Josip Ivanković na konferenciji za medije. On je pozvao i sve male akcionare, kojih ima više od 1300, da prisustvuju godišnjoj Skupštini koja će se održati u utorak od 16h u zgradi Otvorenog univerziteta.

Iz Saveza samostalnih sindikata objašnjavaju da su trenutno u toku dva sudska procesa koja se tiču stečaja „Agrokombinata“. Prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Milana Popovića jedan proces vodi tužilaštvo, a drugi akcionari.

U prethodnom periodu Udruženje malih akcionara „Agrokombinata“ podnelo je tri tužbe, a tužena je Industrija mesa „Matijević“. Iz Udruženja podsećaju da još uvek nema sudskog epiloga za prijave koje su podnete prethodnih godina, te da očekuju da će ove tri ružbe brzo dobiti sudski epilog.

Podsećamo da je „Agrokombinat“ prvi put otišao pod stečaj 2004. godine. Preduzeće nikada nije privatizovano, a 2012. godine na sudskoj licitaciji prodato je iz stečaja. Iz Saveza samostalnih sindikata su objasnili da stečaj još uvek nije zaključen, te da stečajna masa „Agrokombinata“ postoji, a to je spornih 79 hektara zemljišta, stanovi koji su izdati na 40 godina i zgrade i mašine koje su takođe predmet spora.