U toku su pripreme za dualni sistem obrazovanja

U toku je planiranje upisa učenika u srednje škole za školsku 2021/2022. godinu po dualnom modelu obrazovanja, koje Privredna komora Srbije realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Poslodavci, preduzetnici i privredna društva, mogu da se uključe u ovaj sistem putem web portala dualnog obrazovanja.

U toku su pripreme za dualni sistem obrazovanja i poslodavci, preduzetnici i privredna društva, mogu se formalno prijaviti putem izjave o spremnosti ulaska u dualno obrazovanje, koja podrazumeva definisanje obrazovnih profila za koje su oni spremni da prihvate, rekao je Janoš Bagi iz Sektora edukacije Regionalne privedne komore Subotice.

Da bi se uspešno prijavili, neophodno je da poslodavci kreiraju profil na web portalu dualnog obrazovanja i da putem portala podnesu zahtev za akreditaciju i izjavu o spremnosti najkasnije do 31. janura 2021. godine. Takođe, kako navode iz RPK, ukoliko poslodavci u svojim redovima nemaju lice sa licencom za instuktora u dualnom obrazivanju, putem portala mogu podneti Zahtev za obuku instruktora.

U Subotici postoji nekolicina srednjih škola koje već nekoliko godina unazad učestvuju u pripremnim aktivnostima. Neki od obrazovnih profila koju su uključeni u dualni model obrazovanja su: bravar, zavarivač, električar, operater na izradi nameštaja, kuvari i konobari. Iz RPK Subotice navode da postoje veliki benefiti kako za škole i učenike, tako i seobuhvatno za društvo jer učenici pored teorije imaju prilike da iskuse i rad u praksi.