U toku studija o proceni bezbednog upravljanja septičkim jamama

U toku je studija “Procena bezbednog upravljanja septičkim, sabirnim jamama i poljskim toaletima u Srbiji” čiji je cilj prikupljanje podataka o broju septičkih jama, načinu na koji se obavlja njihovo pražnjenje, kao i ko vrši njihovo pražnjenje. Tokom maja će ekipe Odeljenja higijene Zavoda za javno zdravlje Subotica obilaziti gradska i seoska domaćinstva radi vršenja higijensko-sanitarnog nadzora ovih objekata na terenu.

Domaćinstva će se birati slučajnim uzorkom, a Zavod za javno zdravlje će u okviru studije obaviti higijensko-sanitarni nadzor 35 seoskih i 11 gradskih domaćinstava kao i 7 školskih objekata koji su priključeni na septičke jame. Ovaj posao će obavljati stručne ekipe Zavoda za javno zdravlje iz Odeljenja higijene uz poštovanje svih protivepidemijskih mera. Po rečima dr Karoline Berenji iz Centar za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ, podaci o broju septičkih jama u naseljima, načinu njihovog pražnjenja kao i o tome ko obavlja posao pražnjenja nedostaju, te je cilj studije da se ovi podaci prikupe.

Septičke jame mogu biti vodonepropusne i bezbednije za životnu sredinu, a mogu biti i vodopropusne koje mogu narušavati prvi vodonosni sloj, bunarske vode u okolini, ali i površinske vode. Po rečima stručnjaka, jako je važno i ko i na koji način obavlja pražnjenje i odlaganje sadržaja septičkih jama jer ukoliko to radi nestručno lice to može predstavljati i zdravstveni problem.

Iz Zavoda za javno zdravlje napominju da učešće u studiji nije obavezno, a da oni koji žele da učestvuju mogu da se prijave Centru za higijenu i humanu ekologiju radnim danima na broj telefona: 024/571-074. Studija će se u Severnobačkom okrugu sprovoditi od aprila do septembra.