U toku sakupljanje uginule ribe u Palićkom jezeru

Ekipe JP “Palić- Ludaš” svakodnevno rade na sakupljanju uginule ribe koja se pojavila u delu jezera kod Muškog štranda. Kako objašnjavaju iz ovog javnog preduzeća, uginuće ribe je uobičajena pojava za ovo doba godine i trajaće naredne dve do tri nedelje u zavisnosti od vremenskih prilika.

Godinama unazad sa povećanjem temperature vazduha dolazi do, kako kažu u JP “Palić- Ludaš” malih uginuća riba. Tokom proteklih nekoliko dana u jezeru Paliću uginulo je oko 600 kilograma ribe i to 99% babuške, a među njima i nekoliko komada patuljastog soma i 2 smuđa. Kako objašnjavaju u ovom preduzeću posao na uklanjanju ribe je započet i ekipe svakodnevno rade na sakupljanju uginule ribe iz jezera.

Stručnjaci JP “Palić-Ludaš” objašnjavaju da je previše padavina i naglo povišenje temperature vazduha proteklih dana moguć uzrok uginuća ribe u jezeru Palić. Oni napominju da kada se uzme u obzir činjenica da je po poslednjim procenama ukupni riblji fond Palićkog jezera oko 160 tona, količina od 600 kilograma uginule ribe nije alarmantna,a pogotovo kada se zna da se radi o invazivnoj vrsti ribe.

Iz JP “Palić-Ludaš” ističu da se smanjenjem invazivnih vrsta riba u jezeru naknadno povećava stabilnost eko sistema jezera.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime