U toku Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova Republičkog zavoda za statistiku trajaće do 30. aprila, a njegov osnovni cilj je testiranje metodološka, organizaciona i informatička rešenja za sprovođenje Popisa 2021. godine. U našem gradu će biti 8 popisnih krugova u dva naselja: gradu Subotica i Čantaviru. Prvi put ove godine popis se radi elektronski.

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeo je 1. i trajaće do kraja aprila. Na teritoriji Grada Subotica Probni popis biće sproveden u naseljima Subotica i Čantavir. Popisivači će popis sprovesti u 4 popisna kruga u oba naselja, a popisom će biti obuhvaćene mesne zajednice Centar 1 i Centar 2 i Čantavir.

Prvi put ove godine popis se radi elektronskim putem, pa će popisivači odgovore građana unositi u elektronske upitnike na laptopu. U Probnom popisu testiraju se dve metode prikupljanja podataka: samopopisivanje i putem popisivača.

Probnim popisom stanovništva, domaćinstava i stanova neće obuhvatiti celokupno stanovništvo već samo oko 20.000 domaćinstava i oko 50.000 lica u 51 gradu odnosno opštini. Prikupljeni podaci su službena tajna i biće korišćeni isključivo u statističke svrhe.