субота , 28 маја 2022
Naslovna / Društvo / U toku analiza azota u zemljištu

U toku analiza azota u zemljištu

U laboratoriji Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u utorak je počela analiza sadržaja azota u zemljištu i trajaće u narednih nekoliko nedjelja. Uzorkovanje se vrši na parcelama pod uljanom repicom, pšenicom i ječmom.

Svake godine u ovom periodu, u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi vrše se analize sadržaja nitratnog azota u zemljištu. Uzorkovanje azota značajno je za poljoprivredne proizvođače kako bi saznali kolike su potrebe ozimih useva za prihranom, odnosno, kako bi pravilno izvršili doziranje đubriva za prihranu useva. Do ponedeljka će biti gotove analize oko stotinu uzoraka iz parcela pod uljanom repicom, pšenicom i ječmom, navode iz PSSS.

Kada je reč o pšenici, situacija je nešto drugačija, objašnjava sagovornik. Utvrđen je sadržaj azota od 60 do 226 kilograma po hektaru, a prosek je 138 kilograma po hektaru.

Trenutno vlada veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača za ovu analizu, te je preporuka da se jave nešto ranije, navode iz PSSS i napominju da će se analize vršiti do polovine februara, dok će se početkom marta analiza sadržaja nitratnog azota obavljati za jare useve na parcelama gde će se sejati kukuruz i suncokret, kako bi poloprivrednici mogli blagovremeno da nabave odgovarajuće količine đubriva.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Grad izdaje u zakup 25 poslovnih prostora

Grad Subotica objavio je oglas o davanju u zakup poslovnih prostora na ukupno 25 lokacija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.