U subotu takmičenje risara

Pedeseto, jubilarno takmičenje risara, koje se održava u sklopu manifestacije „Dužijanca 2018.“, biće održano u subotu u Đurđinu, na njivi pored katoličke crkve. Organizatori poručuju da očekuju oko 22 takmičarska para iz Subotice i okolnih mesta, a domaćini ovogodišnjeg takmičenja su Marija i Stipan Kujundžić.

Program počinje u ranim jutarnjim časovima, a vredni risari okupiće se već u 6h, dok će pola sata kasnije izaći na njivu, nakon čega sledi smotra. Dolazak gostiju predviđen je u 7:15, a deset minuta kasnije očekuje se i dolazak gradonačelnika Bogdana Labana, koji će, nešto kasnije, oglasiti početak takmičenja. No, kao i svake godine pre nego što započnu sa košenjem risarskim parovima, ali i svim gostima, biće poslužen tradicionalni risarski doručak.

Tačno u podne biće proglašeni pobednici takmičenja, te uručene nagrade i zahvalnice. Takmičenje u kuvanju tarane i dečije igre samo su deo bogatog pratećeg programa koji će, i ove godine, biti upriličen u sklopu 50. jubilarne manifestacije takmičenje risara. Ovogodišnju proslavu Dužijance obeležiće jos dva jubileja, odnosno četvrt veka otkako grad i crkva zajednički organizuju Dužijancu, kao i pola veka od prve gradske Dužijance.

Povodom obeležavanja jubileja Dužijance, u Velikoj većnici Gradske kuće u četvrtak, 19. jula, od 19h, biće upriličena svečana akademija, a središnja proslava Dužijance zakazana je za nedelju, 12. avgusta na Gradskom trgu.