U subotu otvoren jubilarni 25.Festival evropskog filma Palić

Na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu je svečano otvoren jubilarni 25.Festival evropskog filma Palić. Festival je otvorio novi predsednik Saveta Festivala, akademik Dušan Kovačević. Na Festivalu će biti prikazano više od 100 filova u 12 selekcija.

Na svečanom otvaranju jubilarnog 25.Festivala evropskog filma Palić, Mira Banjac predala je dužnost predsednice Saveta Festivala, akademiku Dušanu Kovačeviću koji će tu dužnost obavljati u narednom periodu. Tom prilikom novi predsednik Saveta Festivala uručio joj je prvi srebrnjak koji Festival dodeljuje povodom svog srebrnog jubileja.

Akademiku Dušanu Kovačeviću je na otvaranju Festivala dosadašnja predsednica saveta Festivala Mire Banjac, predala dokument o osnivanju Festivala i time mu i zvanično predala dužnost prvog čoveka Saveta Festivala evropskog filma „Palić“. Tom prilikom, Dušan Kovačević je istakao da je to za njega lepa obaveza jer je preuzima od drage prijateljice.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je na otvaranju Festivala rekao da svaki grad ima svoj bilbord moći, svog ambasadora uspeha, jednu ili više institucija koje na međunarodnom nivou u najboljem svetlu prezentuju njegove ekonomske, privredne, turističke, civilizacijske i kulturne kapacitete. On je istakao da je Filsmki festival na Paliću punih 25 godina jedna od ključnih tačaka kulturne i turističke promocije Subotice i Vojvodine.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić otvorio je italijanski film „Srećan kao Lazaro“ Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu, a na zatvaranju 20. jula biće prikazan kontroverzni rumunski film „Ne dodiruj me“ Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu. Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano više od sto filmova u 12 selekcija.