U subotu obeležavanja Svetskog dana “Pokrenimo srce”

Svetski Dan “Pokrenimo srce” Dom zdravlja obeležiće akcijom u centru grada u subotu od 10-12 časova. Slogan ovogodišnje manifestacije je “Svi stanovnici sveta mogu spasiti život” te lekari ističu da je važno pružiti pomoć unesrećenom i pozvati Službu hitne medicinske pomoći.

Srčani zastoj može da se dogodi bilo kome, bilo kada i bilo gde, a prema svim statističkim pokazateljima najčešće se dešava u kućnim uslovima i to pred nekim članom porodice. Služba hitne medicinske pomoći mesečno u proseku odgovori na 15 poziva koji se tiču srčanog zastoja.

Dom zdravlja Subotica je ove godine uoči obeležavanja Svetskog dana “Pokrenimo srce” započeo edukaciju građana o tome na koji način pomoći osobi koja doživi srčani zastoj. Edukacije su održane najpre u više sportskih klubova u našem gradu, a u planu su iste obuke i za učenike 7. i 8. razreda u OŠ “Hunjadi Janoš” u Čantaviru, kao i za pripadnike Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Matica”,kao i za zaposlene u “Fiziolajnu”. Obuku iz osnovih mera životne podrške će proći oko 150 osoba. Centralna manifestacija obeležavanja ovog datuma u našem gradu biće održana u subotu od 10-12 časova u centru grada u organizaciji Doma zdravlja u kojoj će učestvovati više službi.

Dom zdravlja Subotica Svetski dan “Pokrenimo srce” obeležava od 2014. godine ukazujući sugrađanima na značaj poznavanja mera osnovne životne podrške kojima sopstvenim rukama možemo spasiti nečiji život i kupiti mu vreme dok ne stigne Služba hitne medicinske pomoći koja će zbrinuti pacijenta na adekvatan način.