U subotu i nedelju, na Gradskom hipodrtomu, održava se Dužijanca 2017.

U organizaciji Konjičkog kluba Bačka, u subotu i nedelju, 29. i 30. jula, na Gradskom hipodromu, održaće se četvrti ovogodišnji kasački dan, pod nazivom Dužijanca 2017. godine.

Reč je o čuvenim konjičkim kasačkim trkama, kojima se ovdašnji Konjički klub Bačka, još od 1968. godine, priključuje obeležavanju završetka žetvenih radova.

U proteklih 49 godina trke za Dužijancu izrasle su u jedan od najvažnijih događaja u konjičkom kasačkom sportu, pa se ovaj trkački dan, i danas, smatra za jedan od najkvalitetnijih u Srbiji.

Na Dužijanci redovno učestvuju najbolja grla iz Srbije, domaćeg i inostranog odgoja, a kako ističu u Konjičkom klubu Bačka, ove godine, očekuje se nastup nešto mlađih i perspektivnijih grla iz naše zemlje, a iz Slovenije tradicionalno dolaze gosti i učesnici, pa će tako, u subotu, biti organizovan prijateljski duel Srbije i Slovenije.

Bogat trkački program ovogodišnje Dužijance biće podeljen u dva dana. U subotu, 29. jula, trkački program počinje u 15 časova, a stazom subotičkog Hipodroma prodefilovaće kasači u šest jednoprežnih i jednoj dvoprežnoj kasačkoj trci.

Najkvalitetnija grla nastupiće u nedelju, 30. jula, a program počinje u 14 sati.

Najzanimljivije će, svakako, biti trke posvećene samoj Dužijanci. Kao i ranijih godina, trčaće se dve kvalifikacione trke, a po četiri najbolje plasirana grla idu u finale, a, u zavisnosti od broja grla u kvalifikacijama, moguće je da će biti održana i trka utešnog finala.

Pored samih trka, za koje se, do sada, prijavilo 55 grla, u Konjičkom klubu Bačka pripremaju i propratni program, kroz svečano otvaranje, defile učesnika, fijakera, jahača i mažoretkinja, dok je protokolom predviđeno da vozači finalne trke budu predstavljeni publici vozeći se oldtajmer autromobilima.

Uz poziv svim ljubiteljima kasačkih trka da budu deo ovogodišnje Dužijance, iz Konjičkog kluba Bačka poručuju da su ponosni što su, i ove godine, deo organizacije značajne manifestacije, te da će dati sve od sebe da opravdaju poverenje ljubitelja kasačkog sporta, samih takmičara i mnogobrojnih gledalaca, koji su dobrodošli na Gradski hipodrom.