U Subotici se neće otvarati novi centri za prihvat migranata

U Subotici se neće prošrivati kapaciteti za smeštaj migranata, izjavili su, juče, Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Milimir Vujadinović, šef Radne grupe za praćenje migracija, uz komentar da postojeći kamp dobro funkcioniše i da u njemu ima dovoljno mesta za sve migrante koji se trenutno nalaze na teritoriji našeg grada.

Osvrćući se na pisanja pojedinih medija, iz razvijenih zemalja EU, o tome kako migrante u Srbiji porede sa zarobljenicima iz 2. sv rata, Nenad Ivanišević istakao je kako je on ponosan na način na koji je Srbija odreagovala i pomogla migrantima, te da, prema njima, nikada nije i neće biti upotrebljena sila. Takođe, poručio je i da kapaciteti za smeštaj migranata neće biti proširivani, jer kapacitet od 6000 mesta je sasvim dovoljan da odgovori na potrebe migranata koji trenutno borave u Srbiji.

Broj migranata, koji trenutno borave u Subotici, manji je u odnosu na situaciju od letos. Taj broj kreće se od 150 do 250 u zavisnosti od dana, a s obzirom da su njihova kretanja ka graničnim prelazima Horgoš i Kelebija konstantna, broj migranata u kampovima se stalno menja. Izbeglice u Subotici nemaju potrebe da borave na ulici na niskim temperaturama.

S obzirom da se u Kikindi otvara novi kamp za smeštaj izbeglica, predstavnici državnih i lokalnih vlasti, uveravaju građane da ne postoji nikakav razlog za strah od nekontrolisanog priliva migranata na severu zemlje, te da građani, zbog migrantske krize, neće osetiti promene u svom svakodnevnom životu.