U Subotici ove godine prevremeno rođena 81 beba

Tokom ove godine u Subotici je prevremeno rođena 81 beba, dok je prošle godine od ukupno 1.324, prevremeno rođeno 107 beba. Procena je da u Srbiji taj broj prelazi četiri hiljade, navode stručnjaci povodom obeležavanja Svetskog dana prevremeno rođene dece.

Trudnoća se završava između 38 i 40 nedelje, a prevremeno rođenom smatra se svaka beba koja je rođena pre 37 nedelje trudnoće. Procene su da se od deset rođenih beba, jedna rodi prevremeno. Nakon rođenja, bebe se mogu suočiti sa nizom komplikacija, kao što su problemi sa disanjem, nedovoljnom kilažom, probavom, anemijom, usporenim psiho-motornim razvojem i povećanim rizikom od infekcije, dok i razlozi prevremenog porođaja mogu biti brojni.

Sa Odeljenja neonatologije u Opštoj bolnici Subotica, lekari navode da određenom terapijom uspevaju da odlože porođaj za koji sat ili dan, ali nema velikih mogućnosti kako bi se prevremeni porođaj sprečio. Ipak, kako navodi dr Milica Antonijević, u većini slučajeva prevremeno rođene bebe uspevaju da prebrode sve nevolje i da vode normalan i kvalitetan život.

U svetu se prevremeno rodi oko 15 miliona beba, a na današnji dan obeležava se Svetski dan prevremeno rođene dece, sa svrhom podizanja svesti javnosti o problemu prevremenog rođenja.