U Subotici održano testiranje “PIRLS 2021”

OŠ “Majšanski put” jedna je od 170 škola u Srbiji u kojoj je održano međunarodno testiranje “PIRLS 2021” koje meri čitalačku pismenost i razumevanje teksta.

Dvadeset i tri učenika 4. razreda u OŠ “Majšanski put” koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, u toku prepodneva učestvovalo je u međunarodnom testiranju “PIRLS 2021” koje ispituje čitalačku pismenost desetogodišnjaka. Istraživanje se sprovodi na više nivoa, a deca su imala zadatak da nakon pročitanih tekstova odgovore na određena pitanja.

Ovo istraživanje se po prvi put sprovodi u Srbiji, a primenom posebnog softvera izabrano je jedno odeljenje u OŠ “Majšanski put” da učestvuje.

Međunarodnim istraživanjem razvoja čitalačke pismenosti – PIRLS mere se postignuća učenika u četvrtom razredu osnovne škole i njihova iskustva u vezi sa učenjem čitanja kod kuće i u školi. Izabran je četvrti razred osnovne škole jer predstavlja važnu prekretnicu u razvoju čitalačkih kompetencija učenika. Čitalačka pismenost u PIRLS istraživanju se odnosi na sposobnost razumevanja i upotrebe pisanih jezičkih oblika.

Osim učenika, u ovom istraživanju učestvuju i roditelji i učitelji, ali i direktori škola koji popunjavaju upitnike vezane za informacije o ranom razvoju deteta, odnosno o načinu na koji su deca naučila da čitaju kod kuće i u školi, odnosno o nastavnom planu i programu, kao i o načinu organizacije školskog sistema.