четвртак , 2 децембра 2021
Naslovna / Društvo / U Subotici će se graditi fabrika baterija, najavljen posao za 2 hiljade ljudi

U Subotici će se graditi fabrika baterija, najavljen posao za 2 hiljade ljudi

ElevenEs, razvojni industrijski projekat multinacionalne kompanije Al Pack Group, potpisao  je sporazum sa EIT InnoEnergy, čime su objavili stratešku  saradnju u  izgradnji prve  gigafabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi, koja bi bila smestena u Subotici. Kompanija je istakla da namerava da zaposli do 2.000 ljudi.

EIT InnoEnergy, koji agencija Pitchbook svrstava u najaktivnije globalne investitore u oblasti održive energije, poznat je i po tome što je bio prvi investitor u uspešnim poduhvatima gigafabrika baterija. 

Do 2023. godine fabrika ElevenEs u Subotici biće u mogućnosti da proizvede LFP baterije ukupnog kapaciteta od 300 MWh godišnje.

ElevenEs, razvojni industrijski projekat multinacionalne kompanije Al Pack Group, koja je specijalizovana u preradi aluminijuma i posluje na tržištu ambalaže 25 godina, razvio je sopstvenu tehnologiju za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih baterija koje su održivije i efikasnije. Nakon dve godine istraživanja i razvoja LFP litijum-jonskih baterija, kompanija je nedavno otvorila savremeni razvojno-istraživački centar u Subotici, gde zapošljava međunarodni tim inženjera i naučnika.

Prema rečima Nemanje Mikaća, osnivača i izvršnog direktora ElevenEs-a, ova vrsta baterija predstavlja najpopularniji izbor na tržištu Kine, koja je globalni lider u ovoj tehnologiji baterija.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

“Invaliditet i sport”

Osobama sa invaliditetom koje se bave sportom najviše nedostaje finasijska podrška za bavljenje sportskim aktivnostima …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *