U Subotici 23 obolelih od kovida 19

Epidemiološka situacija u Severnobačkom Okrugu je i dalje nesigurna, sa tendencijom daljeg pogoršanja. U odnosu na prethodnu nedelju registrovan je značajan porast broja registrovanih pozitivnih slučajeva. Dnevni broj registrovanih slučajeva kontinuirano raste od srede 21.10., a tokom jučerašnjeg dana registrovana su četiri nova potvrđena slučaja. Nepovoljna okolnost je što broj hospitalizovanih pacijenata značajno raste, i dalje je veći nego broj otpuštenih pacijenata. U ovom trenutku su 23 aktivna slučaja na teritoriji Severnobačkog Okruga, od čega je najveći broj u Subotici (22).

Prisutna je sve veća geografska rasprostranjenost i aktivnost virusa na teritoriji Okruga, što ukazuje na veću potrebu striktnog pridržavanja i primene mera zaštite.

Tokom šest nedelja septembra i oktobra, na teritoriji Severnobačkog Okruga došlo je do kontinuiranog pada broja registrovanih slučajeva i stabilizacije broja aktivnih slučajeva na niskom nivou u odnosu na prethodni epidemijski talas. Od poslednje nedelje oktobra registruje se trend rasta broja registrovanih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije.

Trenutno se na bolničkom lečenju u Кovid delu bolnice nalazi 12 pacijenata, od kojih je jedan u Кovid jedinici intenzivne nege i lečenja na neinvazivnoj ventilaciji. Među obolelima dominira radno aktivno stanovništvo, prosek starosti Кovid pacijenata na bolničkom lečenju je 58 godina. Najmalađi pacijent je 43 godine, najstariji 76 godina.

Iz Opšte bolnice apeluju na sve građane, pravna lica i institucije, da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.