U Srbiji zabeleženo 53 slučaja groznice Zapadnog Nila

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji su tokom ove godine zabeležena 53 slučaja groznice Zapadnog Nila, a 3 osobe su preminule od ove bolesti. Reč je o vektorskoj bolesti koje se u Evropi registruje već tri decenije, u našoj zemlji prvi put je zabeležena 2012. godine, a godinu dana kasnije i u našem gradu.

Iako je ovo virusno oboljenje, koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, prema rečima epidemiologa relativno blago, jer se kod 80 odsto zaraženih ne javljaju simptomi, tegobe se mogu javiti u preostalih 20 odsto slučajeva.

Faktori koji mogu da dovedu do teške kliničke slike su starost osobe, najugroženije su osobe starije od 80 godina, kao i pridužene hronične bolesti poput dijabetesa, oštećenja jetre ili bubrega. Oboljenje je vektorsko te je jedini način inficiranja-ubod zaraženog komarca.

Vakcina protiv virusa Zapadnog Nila ne postoji, pa je zaštita od uboda komaraca najbolja prevencija, što nije lako postići jer su komarci aktivni od aprila do oktobra.

1 komentar

  1. Treba prskati protiv komaraca, i vratiti prskanje iz aviona, to je bilo učinkovito, sa zemlje nije dovoljno efikasno. I ekolozi se slažu da nije štetno ako se koriste ekološka sredstva.

Komentari su zatvoreni