U Severnobačkom okrugu nema obolelih od groznice Zapadnog Nila u ovoj godini

Na teritoriji Severnobačkog okruga ove godine još nije zabeležen ni jedan oboleli od groznice Zapadnog Nila. Ovo zarazno oboljenje javlja se svake godine u letnjem periodu, a prenose ga domaće vrste komaraca. Najbolja zaštita protvi ovog oboljennja je preventiva.

Najveći broj ljudi nema nikakvu kliničku sliku nakon uboda zaraženog komarca, pa bolest prolazi sama od sebe. Komplikacije se mogu javiti kod osoba starijih od 65 godina i kod mlađih koji imaju neko hronično oboljenje. Simptomi groznice Zapadnog Nila su slični gripu, ali respiratorni organi nisu zahvaćeni. Obično se javlja povišena telesna temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, što je vrlo nespecifično, ističu lekari.

Najbolja zaštita od groznice Zapadnog Nila je preventiva. Stručnjaci preporučuju da na kožu nanosimo sredstva koja odbijaju komarce i da na prozore stavimo komarnike koji će sprečiti ulazak ovih insekata u naš dom.

Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u našoj zemlji je registrovan 2012. godine, a od tada do danas su od ove bolesti preminule 62 osobe. Tokom ove godine, od ukupno 29 zabeleženih slučajeva obolelih od ove groznice, 1 osoba je preminula.