U RPK treća održana sednica Parlamenta privrednika

U prostorijama RPK održana je treća sednica Parlamenta privrednika RPK Severnobačkog okruga na kojoj su, između ostalog, predstavljene najznačajnije aktivnosti Privredne komore Srbije u protekloj godini, kao i plan rada RPK za tekuću godinu. U okviru svečanog dela dodeljene su plakete i diplome nagrađenima za poslovanje u 2017. godini.

U prethodnoj godini ovaj region je zadržao lidersku poziciju kada je privreda u pitanju, poručio je direktor RPK Slobodan Vojinović. U protekloj godini funkcionisalo je oko 5400 firmi i oko 5700 preduzetnika. U spoljnotrgovinskoj razmeni ostvaren je izvoz u iznosu od preko milijardu dolara, dok je uvoz izosio oko 960 miliona, što znači da je suficit razmene sa inostranstvom bio oko 8 odsto, istakao je Vojinović. Na sednici Parlamenta, pored rezultata iz prethodne godine, izneti su i planovi za tekuću.

Zahtevi privrednika i u narednom periodu tiču se smanjenja poreza i doprinosa u privredi, smanjenje poreza na dobit korporacija, kao i oslobađanje u reinvestiranju. Privrednici su na sednici Parlamenta pokrenuli pitanje inspekcijskog nadzora, uz zahtev da inspekcije imaju i savetodavnu ulogu.

Savetnik predsednika PKS Nermina Ljubović poručila je da je glavni efekat Zakona o privrednim komorama to što je privrednicima omogućeno da učestvuju u zakonodavnom postupku, tj. da učestvuju u svim fazama donošenja propisa, strategija i mera ekonomske politike. Kao najznačajniji rezultat prethodne godine Ljubović je istakla donošenje Zakona o dualnom obrazovanju koji će pomoću u rešavanju problema sa nedostatkom radne snage. Kada je u pitanju delovanje PKS u tekućoj godini ono će biti fokusirano na direktan kontakt sa privrednicima.

U svečanom delu dodeljena su priznanja i diplome najuspešnijim privrednicima za poslovanje u protekloj godini, a dobitnici su kompanije „Infostud“, „Jaimpex“ i „Ametek“ iz Subotice, zatim kompanija „Idas“ iz Mola, kao i „Pik“ iz Moravice.  OŠ „Jovan Mikić“ uručena je donacija.

\