U prvih šest meseci 45% obveznika primilo MMR vakcinu

U prvih šest meseci ove godine na teritoriji našeg okruga MMR vakcinu primilo je 45% obveznika, poručuju iz ZZJZ i dodaju da očekuju da će do kraja godine vakcinalni obuhvat iznositi oko 90% što slično kao i prethodne godine kada je vakcinisano 94% obveznika.

Epidemiolog u ZZJZ dr Nebojša Bohucki podseća da je MMR vakcina jedina preventivna mera u borbi protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, i dodaje da su u pitanju veoma opasne bolesti. Prema podacima SZO u 2015. godini od malih boginja umrlo je oko 130 000 dece, što je veliki napredak u smenjenju broja umrlih s obzirom da je pre 20 godina od iste bolesti umrlo oko 2 miliona dece.

Vakcinalni obuhvat od 95% i više smatra se odličnim, a šanse za nastanak epidemije, kod ovako visokog obuhvata, su minimalne. Na teritoriji Severnobačkog okruga u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu, koja se prima u drugoj godini života, primilo je 45% obveznika, te se može očekivati da će do kraja godine broj vakcinisanih iznositi oko 90%.

Obuhvat revakcinacije u prvoj polovini godine iznosi oko 85%. Po pravilu revakcinacija se radi pre polaska u prvi razred osnovne škole, međutim iz ZZJZ navode da se o realnom vakcinalnom obuhvatu može govoriti tek na kraju godine.