U Prihvatilištu Zoo vrta boravi oko hiljadu jedinki

U Prihvatilištu za divlje životinje Zoo vrta Palić godišnje bude zbrinuto oko 400 životinja, a mnoge od njih usled povreda zauvek izgube šansu da se vrate u prirodno stanište, kažu iz Zoo vrta Palić povodom Svetskog dana životinja, koji se obeležava danas.

Nekoliko stotina jedinki godišnje bude zbrinuto u Prihvatilištu za divlje životinje Zoo vrta Palić, a zbog različitih povreda i deformiteta mnoge od njih nikada se neće vratiti u prirodu, kaže Jelena Toljagić, koordinatorka obrazovnih i promotivnih aktivnosti u Zoo vrtu. U Prihvatilištu trenutno boravi oko hiljadu stalnih stanara, a glavnu brigu o njima vode timaritelji.

Kako sagovornica navodi, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada i JP “Palić – Ludaš”, nekkoliko puta godišnje na desetine ptica uspešno se vrati u prirodu, što svima koji bore za njihov oporavak predstavlja neizmernu sreću i zadovoljstvo. Životinje nažalost, najčešće stradaju zbog ljudskog faktora, a dva slučaja obeležila su ovu godinu – zaplena medvedica Mare i Stane i malog lavića, koji je u prihvatu dva meseca.

Prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta Palić o životinja brine osamnaest godina.