U poslednja 24 sata u Subotici registrovano je 95 novih slučaja zaraze virusom kovid-19

U poslednja 24 sata u Subotici registrovano je 95 novih slučaja zaraze virusom kovid-19, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije. Stvaran broj zaraženih nekoliko puta je veći, upozoravaju epidemiolozi, jer na testiraje dolaze samo pacijenti sa izraženim respiratornim tegobama. Uzimajući u obzir poslednje brojke potvđenih slučajeva, broj aktivno obolelih od kovida 19 u našem gradu danas će preći cifru 1000.

Zbog velikog porasta broja obolelih, trenutna epidemiološka situacija se prema rečima epidemiologa, označava kao katastrofalna, što je uobičajen termin koji se koristi u epidemiologiji kada je zarazna bolest široko rasprostranjena u populaciji. Epidemiolozi naglašavaju da bolest, nije postala teža već je ista kao što je bila na početku pandemije, u martu, već je samo došlo do porasta broja obolelih.

Bilo je očekivano za jednu kapljičnu infekciju da će, usled hladnog perioda, biti na vrhuncu. Broj obolelih će prema procenama, rasti i u narednom periodu, a kada epidemija bude dostigla maksimum, odnosno kada prirodni imunitet dostigne 60-70 odsto populacije, neminovan je pad broja zaraženih.

Osobe sa blagom kliničnom slikom trebalo bi da se ponašaju kao da jesu pozitivni na kovid 19, trebalo bi da se izoluju, da spreče bilo kakav kontakt sa okolinom što je najbolja preventivna mera, ističu epidemiolozi. Takođe, nošenje zaštitne maske u svim zatvorenim prostorijama, održavanje fizičke distance od dva metra i redovna higijena ruku, ključne su u borbi protiv daljeg širenja ove zarazne bolesti.