U petak održana Skupština Zajednice mašinskih škola Srbije

Primena Zakona o dualnom obrazovanju počinje u školskoj 2019/2020. godini,a Tehnička škola „Ivan Sarić“ jedan je od lidera u ovoj oblasti. Dualno obrazovanje ne stvara jeftinu radnu snagu već kvalifikovanu, poručeno je sa Skupštine Zajednice mašinskih škola Republike Srbije, koja je održana u petak u Velikoj većnici Gradske kuće.

Industrija koja je u ekspanziji u ovom regionu jako je značajna za dualno obrazovanje, budući da mašinske škole sklapaju ugovore sa preduzećima, koja obučavaju određene struke i ne samo to već učenicima poneki poslodavci isplaćuju i troškove prevoza, topli obrok i nadoknadu. Budući da će primena Zakona o dualnom obrazovanju početi tek školske 2019/2020. godine novčana davanja za učenike do tada su tek dobra volja poslodavaca. Po rečima predsednika Zajednice mašinskih škola Srbije, Siniše Kojića, škole u kojima se sprovodi dualno obrazovanje nisu škole za jeftinu već za kvalifikovanu radnu snagu.

Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gabrijela Grujić rekla je da dualno obrazovanje predstavlja znanje koje je usklađeno sa 21. vekom i da omogućava deci da odmah posle školovanja mogu i da se zaposle. Ona je istakla da je na onima koji kreiraju platforme obrazovanja da razmišljaju o tome kako da kreiraju nove modele učenja.

Skupštini Zajednice mašinskih škola Srbije prisustvovali su direktori mašinskih škola iz Srbije, partnerske škole iz Segedina i Đenđeša, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici Grada, kao i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.