U petak digitalno restaurirana „Lepota poroka“ na Otvorenom univerzitetu

Kultno ostvarenje Živka Nikolića, „Lepota poroka“ koje je digitalno restaurirano u okviru projekta „Vip Kinoteka“, biće prikazano u petak, na Otvorenom univerzitetu , s početkom u 19 časova. Ulaz na projekciju je besplatan.

Nakon projekcije digitalno restauriranih domaćih filmova „Ko to tamo peva“ i „Specijalno vaspitanje“, subotička publika će imati priliku da u „novom ruhu“ pogleda i film „Lepota poroka“. Reč je o jugoslovenskom klasiku iz 1986. godine, koji je svojevremeno okupio velikane našeg glumišta poput Petra Božovića, Mire Furlan, Mire Banjac, Milutina Mime Karadžića, Miodraga Mikija Krstovića, Eve Ras, Vesne Pećanac, Bore Stijepanovića, Dobrile Ćirković, Jasne Beri, Bore Begovića, Mila Miranovića i drugih. Ovo filmsko ostvarenje okarakterisano je kao komedija i vrlo ogoljeno predstavlja, s jedne strane tradicionalni način života u crnogorskim brdima, a s druge onaj u primorju koji je lišen svih moralnih vrednosti.
Projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Do kraja ove godine biće digitalno restaurirano još pet filmskih ostvarenja, koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju.