U OŠ „Sveti Sava“ obeležen Evropski dan jezika

Deca već od prvog razreda osnovne škole treba da imaju svest o tome da je očuvanje maternjeg jezika jako važno za očuvanje autohtonosti jezika, poručuju stručnjaci povodom Evropskog dana jezika. Ujedinjene nacije su 2019. godinu proglasile godinom autohtonih jezika.

Učenici OŠ “Sveti Sava” Evropski dan jezika obeleželi su proučavanjem porekla i uloge grčkih reči u srpskom jeziku zbog toga što se danas obeležava i godišnjica iskrcavanje srpske vojske na Krf. Učenici 4. razreda bili su domaćini učenicima 5. i 8. razreda ove škole, te su kroz različite aktivnosti proučavali zadatu temu.

Uz pomoć različitih vrsta rečnika, kroz kvizove i povezivanje sa starijim učenicima iz svoje škole, učenici 4. razreda OŠ “Sveti Sava” imali su priliku i da online razgovaraju i razmene iskustva sa đacima iz OŠ “Vasa Stajić” iz Novog Sada. Osim toga, đaci su uz pomoć učiteljice Snežane Radaković započeli rad na skulpturi boginje Atine. Obeležavanje Evropskog dana jezika u OŠ “Sveti Sava” bilo je posvećeno izgradnji svesti o značaju očuvanja maternjeg jezika.

Postoji između 6000 i 7000 jezika u svetu,a govori ih 7 milijardi ljudi. U Evropi postoji oko 225 autohtonih jezika, što čini oko 3% ukupnog broja svetskih jezika. Inicijativa Saveta Evrope za obeležavanje Evropskog dana jezika, započeta 2001. godine, posvećena je naglašavanju značaja svih evropskih jezika. Ovim putem, 800 miliona Evropljana u 47 zemalja članica Saveta Evrope ohrabruje se da uči više jezika, u svim uzrastima, kako u školi tako i izvan nje.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime