U Opštoj bolnici urađene prve dijagnostičke bronhoskopije

U Opštoj bolnici juče su prvi put izvedene dijagnostičke bronhoskopije kod dva pacijenta pod mentorstvom dr Gorana Stojanović, upravnika Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine. Uz podršku stručnjaka Instituta za plućne bolesti Vojvodine, ova endoskopska procedura od sada će pacijentima biti rađena u Subotici.

Ivana paket bronhoskopija

Bronhoskopija je endoskopska procedura, koja se u pulmologiji koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe. Kod pacijenata se radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji pri kojoj se pacijent ne seća intervencije i ne oseća bol. Intervencija je po pacijentu trajala oko dvadesetak minuta, a uzeti uzorci će biti poslati na dalje ispitivanje u Institut za plućne bolesti Vojvodine.

U saradnji sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine, u Opštoj bolnici od sada će pored terapijskih bronhoskopija, pacijentima biti rađene i dijagnostičke bronhoskopije.

Prema rečima dr Stojanovića, stanje u operacionim salama Opšte bolnice je dobro, te se uz iskusne subotičke anesteziologe mogu izvoditi najkompleksniji zahvati iz velikog spektra dijagnostičkih i terapijskih procedura.