U Opštoj bolnici Subotica duplo više prijema nego otpusta

U Opštoj bolnici Subotica više je prijema nego otpusta zbog virusa kovid-19. Trenutno je hospitalizovano 130 pacijenata, od čega se 15 nalazi u jedinici intenzivnog lečenja.

Situacija u Opštoj bolnici Subotica i dalje se pogoršava zbog koronavirusa. Kliničke slike hospitalizovanih pacijenata su teške, sa obostranim pneumonijama i zahtevaju visoke protoke kiseonika. Sve je više pregleda i u respiratornoj trijažnoj ambulanti, gde se obavi i do 100 dnevno, a prijemi se na dnevnom nivou kreću od 15 do 20, što znači da je još uvek duplo manje otpusta iz Bolnice nego prijema, rekla je dr Gordana Krtinić, epidemiolog u Opštoj bolnici Subotica. Među hospitalizovanim pacijentima nalaze se i deca.

Više od 40 odsto lekara i gotovo 200 ljudi – pomoćni radnici, medicinske sestre i tehničari, angažovano je u crvenoj zoni, dok je trenutno otvoreno deset organizacionih jedinica. Svi zaposleni na ivici su snaga i apleuju na sve građane da se vakcinišu.

Iako su trenutni kapaciteti u bolnici dovoljni, ukoliko situacija u narednom periodu nastavi da se pogoršava, najverovatnije je da će morati da se prošire, rekla je dr Krtinić.