U Opštoj bolnici prošle godine lečeno 108 žena od raka dojke

U protekloj godini u subotičkoj Opštoj bolnici lečeno je 108 žena zbog raka dojke, pokazuju rutinski prikupljeni podaci u 2021. godini. Tokom 2020. godine na teritoriji Severnobačkog okruga karcinom dojke dijagnostikovan je kod 162 osobe, a 52 osobe izgubile su bitku sa ovom bolešću, rečeno je povodm obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je 2020. godine registrovano 4.368 novootkrivenih slučajeva karcinom dojke, a 1.782 osobe su izgubile bitku sa ovom bolešću. Prema rečima stručnjaka, vodeći faktori rizika na koje ne možemo uticati su ženski pol, starenje i genetska predispozicija, ali postoje i brojni faktori na koje se može uticati, kao što su pušenje, nepravilna ishrana, fizička aktivnost i prekomerna upotreba alkohola.

Rizik oboljevanja značajno raste nakon navršene četrdesete godine života, a ukoliko se otkrije na vreme, karcinom dojke izlečiv je u više od 90 odsto slučajeva. Ključni faktori u otkrivanju ove bolesti u ranoj fazi su samopregledi, ultrazvučni pregled dojki i mamografija.

Na unapređenju i podzanju svesti kod žena o ovoj bolesti, kao i o značaju njenog ranog otkrivanja, kroz mnoge aktivnosti i radionice, dve godine aktivno radi Udruženje “Jedna uz drugu”.