U nedelju Svetski dan osoba sa autizmom

U nedelju se obeležava Svetski dan osoba sa autizmom. Naš grad će se i ove godine priključiti obeležavanju ovog dana, te će Gradska kuća i palata Rajhl biti osvetljene svetlima plave boje. U znak podrške i solidarnosti sa osobama sa autizmom i njihovim porodicama u četiri lokala u Subotici, i dva u Bačkoj Topoli, uz kafu će se služiti i plavi kolačići u obliku srca. U nedelju, u 11h, u Dečijem pozorištu biće izvedena predstava „Tobi“, a sve gledaoce očekuje i tačka iznenađenja.

Slogan ovogodišnje kampanje ukazujea na prepreke koje svi članovi društva treba zajedno da sruše kako bi se izgradilo pristupačno društvo za osobe sa autizmom. Subotica spada u gradove u kojima se o autizmu ne priča samo 2. aprila, već tokom cele godine. Takođe, saradnja između Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom i lokalne samouprave je na vsokom nivou.

Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, osnovano je 2011. godine, a zahvaljujući lokalnoj samupravi obezbeđena su sredstva za opremanje prostorija. U Udruženje dolazi oko 40 dece. „Kuća iza duge“ prvenstveno se bazira na podršci roditeljima dece sa autizmom, kako kažu, porodicu je neophodno očuvati, a roditeljima je izuzetno teško zbog činjenice da je deci neophodan nadzor 24h dnevno.

Iz Udruženja poručuju da je najvažnije uključiti osobe sa autizmom u obrazovni sistem, ali i omogućiti im da stečeno znanje primene u praksi. Otvaranjem ugostiteljskih objekata i zanatskih radionica omogućilo bi se osobama sa autizmom da rade i zarađuju novac za spostvene potrebe.