U nedelju se glasa za savete nacionalnih manjina

U nedelju se održavaju izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.  Ovi izbori održavaju po sličnom pricipu kao i ostali, s tim što se pored primene odredbi Zakona o izboru narodnih poslanika, primenjuju i odredbe Zakona o savetima nacionalnih manjina.

Ovo je treći put da se održavaju izbori za nacionalne savete- prvi su održani 2014, a drugi 2018. Poslednji izbori zakazani su 5. septembra za 13. novembar. Održaće se u redovnom terminu od 7 do 20 časova.

Proglašeno je 50 lista za 19 nacionalnih manjina koji se biraju neposrednim putem, a izbore sprovodi RIK koji čine birački odbori koji se sastoje od predsednika odbora sa četiri člana koji imaju svoje zamenike.

Rezultati izbora proglašavaju se 96 časova od momenta zatvaranja biračkih mesta, ako nije uloženo neko pravno sredstvo, ili ako RIK ne ponovi glasanje. Kako se završavaju izbori za pojedini savet, u roku od 20 dana Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zakazuje sednice  saveta. Nakon toga, oni se sastaju, biraju predsednika i nastavljaju svoj rad.

Sredstva za finansiranje rada nacionalnih saveta obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, budžeta autonomne pokrajine i budžeta jedinice lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda.

One brinu o ostvarivanju kolektivnih prava manjine, u pogledu kulture, obrazovanja, informisanja, zaštite jezika i pisma.