U našem gradu postoji šesnaest radioaktivnih gromobrana

Iako je zakonski rok za uklanjanje radioaktivnih gromobrana istekao u maju 2014.godine prema podacima republičke Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije u našem gradu postoji još šesnaest radioaktivnih gromobrana. U Agenciji navode da je glavni razlog za nepoštovanje zakonskog roka nedostatak finansija jer je za skidanje i postavku novog gromobrana potrebno do 2.500 evra.

Na teritoriji našeg grada deset radioaktivnih gromobrana se nalazi na privrednim objektima, a šest na stambenim objektima u centru grada i na Prozivci. Najveći problem je što se radioaktivni gromobrani nalaze u preuzećima koja su u stečaju, restruktuiranju i nemaju potrebna finansijska sredstva neophodna za skidanje takvih gromobrana, što važi i za stambene zgrade budući da je to obaveza vlasnika objekta. Iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja napominju da ti gromobrani nisu opasni, ali da ih treba skinuti i zameniti ranostartujućim gromobranima koji nisu radioaktivni.

Od juče pokušavamo da dodjemo do informacije dokle se stiglo sa uklanjanjem radioaktivnih gromobrana, iz JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje su poručili da nisu nadležni za radioaktivne gromobrane i uputili nas na Sekraterijat za zaštitu životne sredine gde su nam takođe potvrdili da evidencija nije u njihovoj nadležnosti.