U našem gradu održan „Klimaton“

Pobednici manifestacije „Klimaton“ koja je po prvi put održana u našem gradu tokom vikenda, su članovi tima „Gimnazijalci“ . Njihov tim osmislio je najbolje održivo rešenje u vezi sa upravljanjem otpadom u našem gradu.

Tokom 24 časa, od petka popodne do subote popodne 6 timova mladih ljudi učestvovalo je u „Klimatonu“ u prostorijama Startit centra. Njihov zajednički cilj bio je da razviju ideju koja bi ponudila rešenje vezano za problem upravljanja otpadom u našem gradu. Najbolje rešenje osmislio je tim „Gimnazijalci“ čiji su članovi bili učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ i Srednje ekonomske škole.

Cilj „Klimatona“ je da proširi svest o klimatskim promenama i ekološkim problemima i da dovede do osmišljavanja kreativnih i održivih rešenja.Po rečima organizatora, svih 6 timova ponudilo je prihvatljiva, sprovodiva rešenja, a mala je bila razlika između prvog i šestog mesta.

„Klimaton“ je po prvi put održan u Subotici, kroz projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koje sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu.