U Мађарску без теста на ковид 19 и четрнаестодневног карантина

Грађани Србије данас од 10 сати могу да уђу у Мађарску без теста на ковид 19 и четрнаестодневног карантина у суседној земљи, на свих девет граничних прелаза.

Како је навео Сијарто, Србија је прва земља ван Европске уније према којој је Мађарска отворила границе, односно ублажила мере током епидемије коронавируса, јер су се обе земље успешно избориле са епидемијом.

„Ово је више од симболике да се између једне земље која је чланица ЕУ и једне која то није отвара граница. То потврђује да је Србији место у ЕУ и да би са Србијом Европска унија била богатија и да што пре треба да прими Србију у чланство“, изјавио је Сијарто.

Министарка Јоксимовић је истакла да је ово важан догађај за грађане са обе стране границе.

Према њеним речима, релаксирање мера доказ је исправности европског пута Србије.

„Мислим да заиста ово пуно значи у привредном смислу, ми имамо значајне мађарске компаније које послују на територији Србије. Мислимда ће и у будућности неке српске компаније сигурно бити заинтересоване за наступање у Мађарској. Много људи дневно послом комуницира преко границе, тако да мислим да ово има и тај ефекат за привредни опоравак“, истакла је Јоксимовићева.

Састанку на мађарско-српској граници присуствовао је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, коме су министри захвалили на конструктивном посредовању.

Мађарска је брзо реаговала на отварање српских граница, а то је резултат одличних односа званичника две земље, констатовао је Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине.

„То је потврда да постоји једна отвореност, поверење, ефикасност, непостојање задршке и сумње у међусобним односима“, изјавио је Пастор.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime