субота , 1 октобра 2022
Naslovna / Sport / U Hajdukovu održan je seminar za poljoprivrednike o invazivnim biljnim vrstama

U Hajdukovu održan je seminar za poljoprivrednike o invazivnim biljnim vrstama

U okviru projekta „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta“, koji se realizuje u sklopu Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, u Mesnoj zajednici „Hajdukovo“, juče, je održan seminar za poljoprivrednike.

Taj edukativni skup bio je namenjen ratarima iz Subotice i okoline u blizini zaštićenih područja, a u cilju edukacije o značaju praćenja i suzbijanja invazivnih biljnih vrsta, posebno ambrozije.

Na teritoriji našeg grada postoje četiri prirodna staništa na kojima se razmnožio ceo niz invazivnih vrsta, koje ugrožavaju biodiverzitet, odnosno raznolikost živog sveta, a jedna od njih je ambrozija. Ovaj jedan od najjačih alergena najviše se širi na ruralnim i obradivim površinama, a pored stručnjaka, značajnu ulogu u njenom suzbijanju imaju i poljoprivrednici.

Pored predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, ovom seminaru prisustvovali su i stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i upravljač zaštićenih područja Javnog preduzeća „Palić – Ludaš“, ali i predstavnici javnih, naučnih i stručnih institucija koje se bave problemom invazivnih biljnih vrsta.

Kako je istaknuto na pomenutom seminaru za poljoprivrednike u Hajdukovu, zbog sve učestalijih klimatskih promena, mnoge invazivne vrste ubrzano se šire, pa će, shodno tome, i na području Subotice biti postavljeni novi aparati za merenje nivoa koncentracije polena, a da bi se ambrozija fizički i hemijski što više uklonila ne samo u prirodi, nego i na njivama, neophodna je i stalna edukacija, koja se najbolje može sprovesti baš u u vidu ovakvih i sličnih seminara.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Posle dvonedeljne pauze nastavlja se borba na fudbalskim terenima

Posle dvonedeljne pauze ovog vikenda nastavlja se borba na fudbalskim terenima. U nastavku šampionata fudbaleri …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.