U dvorištu Subotičanina pronđeno 8 ptica strogo zaštićenih vrsta

Po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbija, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i policija su u dvorištu A.L. iz Subotice su 6. jula pronašli osam ptica strogo zaštićenih vrsta. U zarobljeništvu je nađeno šest češljugara i dva čiška, javljaju Novosti.  Budući da je po Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno hvatati i u zatočeništvu držati strogo zaštićene vrste divljih životinja, gde spadaju i ove ptice, protiv A.L. biće podnete ogovarajuće prijave. Ptice su oduzete i smeštene na rehabilitaciju u prostranu volijeru Prihvatilišta za divlje životinje u Zoo vrtu na Paliću. Posle veterinarske procene da su sposobne za samostalan život, biće puštene u prirodu. Osim što su bile smeštebe u vrlo malim kavezima, navodno više meseci, kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, ove ptice su bile bez ornitološkog prstena koji bi bio zakonski dokaz da su izležene i othranjene u zarobljeništvu. Po iskazu A.L. ove ptice je dobio na poklon na subotičkoj Golupčijoj pijaci proletos, i od tada ih je držao kod sebe.

Hvatanje divljih strogo zaštićenih životinja u prirodi je odavno zabranjeno. Ako to ne zna onaj ko vam ih prodaje ili poklanja, molimo vas da odbijete takav poklom i takvu kupovinu, a da osobe koje ih poklanjaju ili trgovca prijavite policiji, inspekciji zaštite životne sredine ili zavodima za zaštitu prirode – kaže Marko Tucakov, biolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Bez obzira na motiv, hvatanje i držanje divljih životinja u zarobljeništvu je težak prekršaj, a može da ima i elemenata krivičnog dela.

Tucakov precizira da je držanje strogo zaštićenih životinja u zarobljeništvu dozvoljeno jedino ako vlasnik poseduje dokaze da su one u zarobljeništvu i izležene. Takve se životinje obeležavaju i evidentiraju, a njihov uzgajivači strogo kontrolišu.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime