U Đurđinu održano takmičenje risara

Na njivi pokraj crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu, u subotu je održano 50. jubilarno takmičenje risara. Najspretniji u ručnom košenju žita i ove godine bili su risarski par Ruža Juhas i Marinko Kujundžić.

Vredni risari okupili su se na njivi u ranim jutarnjim časovima i odmah započeli sa pletenjem užadi, a nakon pogodbe i risarskog doručka, gradonačelnik Bogdan Laban oglasio je početak takmičenja. Od 22 risarska para najbrži i najveštiji, i ove godine, bili su Ruža Juhas i Marinko Kujundžić.

Među gostima su bili i izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nemanja Stevanović, kao i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović. Mahmutović je istakao da mu je drago što imao priliku da prisustvuje manifestaciji koja na najbolji mogući način čuva kulturu i tradiciju jednog naroda. Izaslanik predsednika Srbije Nemanja Stevanović poručio je da predsednik Srbije veliki značaj pridaje unapređenju položaja Hrvata u Vojvodini.

Dužijanca ove godine obeležava tri velika jubileja, odnosno 50 godina od prvog takmičenja risara, 50 godina od prve gradske Dužijance, a kao najznačajniji jubilej organizatori navode četvrt veka od objedinjavanja gradske i crkvene Dužijance.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje Dužijance je Vlada AP Vojvodine, a značajna sredstva, kao i ranijih godina, izdvojio je Grad.