Tribina o HPV infekciji i imunizaciji dece i mladih u ponedeljak u Novoj opštini

Služba za zdravstvenu zaštitu žena i dece, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, održaće tribinu pod nazivom „Razgovor o zaštiti reproduktivnog zdravlja dece i mladih i HPV infekcija i vakcinacija“, u ponedeljak u 18 časova, u velikom amfiteatru Nove opštine.

HPV infekcija, odnosno humani papiloma virusi, mogu da izazovu infekcije kože i sluzokože, a posledice mogu da budu vrlo ozbiljne. Neki sojevi mogu da izazovu karcinome grlića materice, ali i druge karcinome genitalne regije i kod žena i muškaraca, karcinome ždrela i usne duplje, dok neki sojevi izazivaju i genitalne bradavice, rekla je dr Ana Ibrajter, specijalista pedijatrije Doma zdravlja Subotica. Za imunizaciju dece i mladih koristi se devetovalentna vakcina koja sadrži zaštitu od najčešćih sojeva koje izaziva ova infekcija.

Javna tribina o reproduktivnom zdravlju dece i mladih, HPV infekciji i imunizaciji, održaće se u ponedeljak u 18 časova, u velikom amfiteatru Nove opštine. Iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece pozivaju sve roditelje da im se pridruže.

U subotičkom Domu zdravlja od 2022. godine imunizaciju je započelo oko 300 dece.