Tri puta veći broj slučajeva vršnjačkog nasilja

Od početka školske godine u subotičkim školama prijavljeno je 55 slučajeva vršnjačkog nasilja, što je tri puta veći broj u odnosu na prethodni period, rečeno je na sastanku predstavnika Školske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Centra za socijalni rad i Grada Subotica. U cilju sprečavanja vršnjačkog nasilja, juče je u OŠ “Kizur Ištvan” a uz podršku Centra za nestalu i zlostavljanu decu održana je radionica za prosvetne radnike i roditelje.

Cilj radionice bio je da se utvrde preventivne mere za sprečavanje svih vidova vršnjačkog nasilja, kao i da se roditelji upoznaju sa opasnostima i posledicama korišćenja interneta.

Paralelno sa podacima o porastu broja slučajeva vršnjačkog nasilja, prijavljen je i porast slučajeva porodičnog nasilja na teritoriji Subotice. Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić istakao je da je važno osvrnuti se na decu koja su počinioci vršnjačkog nasilja, jer su često i oni žrtve.

Pored vršnjačkog nasilja, radionica je bila posvećena i povećanju bezbednosti dece na internetu, odnosno zaštiti dece od sajber nasilja.