Trend porasta broja obolelih od kovida-19

Trenutna epidemiološka situacija u Subotici je i dalje vanredna, ali se u poslednjih desetak dana uočava porast broja novoobolelih od infekcije kovid-19, kaže epidemiolog u ZZJZ, dr Nebojša Bohucki. On podseća da je tokom januara i februara ove godine dnevno od infekcije kovid-19 beleženo 20-30 novih slučajeva, a da se taj broj u poslednjih desetak dana povećava.

Dr Bohucki ističe da zabrinjava trend porasta broja obolelih, te kako kaže, u kratkom vremenskom roku od 10-20 dana može doći do višestrukog porasta broja obolelih ukoliko se ne budu poštovale sve obavezne protivepidemijske mere. On kaže da i one osobe koje su primile jednu dozu vakcine moraju biti na oprezu jer jedna doza cepiva ne pruža dovoljnu zaštitu, ali ističe da ni oni koji su primili obe doze vakcine nisu u potpunosti zaštićeni od kovida-19.

Dr Bohucki ističe da virus kovid-19 nije stabilan i da neprestano mutira, te osobe koje su prebolele ovu infekciju takođe moraju biti na oprezu i primenjivati sve propisane mere zaštite, jer može doći do ponovnog obolevanja budući da postoji više sojeva kovida-19.