Tradicionalno maženje kunića na Trgu

 

Udruženje odgaivača sitnih životinja organizovalo je peti put tradicionalno maženje kunića na Trgu u centru grada. Manifestacija je organizovana sa željom da se deci približi životinjski svet i da se mališani obraduju pred Uskršnje praznike.

Na trgu ispred Gradske kuće okupio se veliki broj roditelja sa decom koji su došli da pomaze kunice. Deca su oduševljeno mazila i hranila kunice travom, a sa nama su podelila da im se mnogo dopadaju izlozeni kunici.

Prema rečima Adama Pletla, predsednika udruženja odgaivača sitnih životinja, želeli su prvenstveno da dočaraju deci predstojeći praznik i omoguće kontakt sa kunićima jer je simbol Uskrsa, Uskršnji zeka, koji po verovanju deci donosi poklone. Svako dete koje je pomazilo kunića dobilo je na poklon čokoladno jaje.

Udruženje odgaivača sitnih životinja je osnovano 1961. godine, ove godine proslavlja 56 godina uspešnog rada, a broje 250 članova u devet sekcija: pet golubarskih, kunićarska, akvaristička i teraristička, živinarska i ptičarska.

Za mališane koji nisu uspeli da dođu na trg, udruženje odgaivača sitnih životinja iz Subotice organizovalo je uskršnje maženje kunića sutra u Zološkom vrtu na Paliću u intervalu od 15 do 19 časova.