Toplije vreme u proteklih desetak dana pokrenulo vegetaciju

Toplo vreme u proteklom periodu pokrenulo je vegetaciju kod ozimih useva, a stručnjaci savetuju da se sačeka sa korektivnom prihranom kao i da se zatvori zimska brazda u okviru pretsetvenih radova.

Toplije vreme za ovo doba godine u proteklih desetak dana pokrenulo je vegetaciju, što je vidljivo i na usevima. Stručnjaci objašnjavaju da je loše što nema kiše, a tamo gde su poljoprivrednici već obavili prvu prihranu ne savetuje se korektivna prihrana već treba čekati padavine.

Stručnjaci ističu da je sadržaj azota u zemljištu dovoljan da uz đubrenje i kišu obezbedi vrhunske prinose jer će tokom leta doći do mineralizacije azota. Ako kiše pak ne bude na leto, postojeće količine azota u zemljištu su dovoljne da se ostvare prosečni prinosi. Zbog toga je važno ne preterivati sa đubrenjem kako se ne bi desilo da prinosi budu slabiji.

Kada je u pitanju uljana repica, stručnjaci upozoravaju da se repičina pipa nalazi pre polaganjem jaja, te da bi prskalice trebalo da budu spremne od sredine iduće nedelje, ali je ne treba tretirati odmah nego sačekati da najveća masa insekata bude pred polaganjem jaja kako bi se tretmanom što više štetočina suzbilo.