Tokom vikenda obeležen Dan mladih

 

U toku vikenda, Dan mladih je obeležen na Prozivci nizom sportsko-rekreativnih i kulturno-edukativnih aktivnosti. Prema rečima koordinatorke kancelarije za mlade, Dejane Baltes, u našem gradu je međunarodni Dan mladih obeležen deveti put, a mladima i problemima sa kojima se oni susreću se treba baviti svakodnevno.

 

Kristofer Kovač se bavi uličnom gimnastikom (street workout) četiri godine, član je grupe ,,Bar Devils“ i otkriva nam da sa grupom trenira svakodnevno u Dudovoj šumi. U sklopu obeležavanja međunarodnog Dana mladih ulična gimnastika je bila jedan od sportova koji je prezentovan mladima.

 

Prema rečima koordinatorke Kancelarije za mlade, Dejane Baltes, međunarodni Dan mladih svake godine ima drugu tematiku, a ove godine su Dan mladih obeležile teme koje se tiču mira i bezbednosti mladih u svetu. U okviru teme „Mladi grade mir“, istraživanja koja su Ujedinjene nacije sprovele pokazuju da su mladi ključni akteri u prevenciji sukoba i održavanju mira. Iz tog razloga,  ovaj Međunarodni dan mladih je bio posvećen doprinosu mladih ljudi u prevenciji i transformaciji sukoba, kao i inkluziji, socijalnoj pravdi i održivom miru.

Međunarodni dan mladih ustanovila je Generalna skupština UN 2.000 godine, a obeležavanje u našoj zemlji je počelo posle formiranja Ministarstva omladine i sporta 2007godine,a u našem gradu se obeležava već devetu godinu.