Naslovna Blog

INFOBLOK 30.11.2022

0

Nakon što je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine početkom novembra izdao integrisanu dozvolu za upravljanje komunalnim i neopasnim otpadom Regionalnoj deponiji u Bikovu, pokrajinski sekretar Nemanja Erceg obišao je ovo postrojenje.

Pojedini zaposleni u subotičkim školama sutra će u potpunosti obustaviti nastavu, neki neće održati 1. čas u prvoj i drugoj smeni, neki će skratiti časove na 30 minuta, dok će se u nekim školama nastava odvijati redovno. Na ovaj način zaposleni u prosveti žele da poruče da se nasilje u školama dešava i da ga treba najstrožije sankcionisati.

Novogodišnja dekorativna rasveta ove godine biće smanjena za 30 % u odnosu na prethodne godine, a pored toga biće uključena 20 dana kraće.

Palić će ovog vikenda biti domaćin tradicionalnih manifestacija- Zimskog festivala tradicija i Trke Deda Mrazeva.

Utakmicama prvog kola počela je mini maks liga za najmlađe fudbalere.

Zimski festival tradicija i Trka Deda Mrazeva ovog vikenda na Paliću

0

Palić će ovog vikenda biti domaćin tradicionalnih manifestacija- Zimskog festivala tradicija i Trke Deda Mrazeva. Zimski festival tradicija će biti otvoren u subotu u 9 časova na prostoru ispred Male gostione, dok će 23. po redu Trka Deda Mrazeva biti u nedelju od 11 časova. Organizator manifestacija je Preduzeće “Park Palić” sa saradnicima- Ultramaratonskim klubom “Paligo Palus” i Udruženjem “Ludašpusta”.

Deveti po redu Zimski festival tradicija u subotu će posetiocima Palića ponuditi raznovrsne gastronomske specijalitete i ručno pravljene ukrase, dok će ljubitelji vojvođanske kuhinje moći da prisustvuju i tradicionalnom takmičenju u pravljenju čvaraka. Drugi program, Trka Deda Mrazeva biće organizovana u nedelju, sa početkom u 11 časova ispred Velike terase. Kao i prethodnih godina, trka će imati humanitarni karakter, te će se pod sloganom „Budi i ti Deda Mraz“ u saradnji sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta organizovati prikupljanje slatkiša za paketiće namenjene deci, koja su korisnici Narodne kuhinje.

Sutra od 9 časova 29. sednica Skupštine grada

0

Dvadeset i deveta redovna sednica Skupštine Grada biće održana sutra od 9 časova. Na dnevnom redu će se naći deset tačaka o kojima će odlučivati odbornici u lokalnom parlamentu. Direktan prenos sednice možete pratiti na kanalu naše televizije od 9 časova.

Najznačajnija tačka dnevnog reda biće izmena gradske odluke o upravljanju komunalnim otpadom. Pored ove, na sutrašnjem zasedanju raspravljaće se o još devet tačaka dnevnog reda. Kako je najavio predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, 22. decembra biće održana još jedna sednica na kojoj će se odlučivati o budžetu Grada za 2023. godinu.

Prosvetni radnici protiv nasilja u školama

0

Pojedini zaposleni u subotičkim školama sutra će u potpunosti obustaviti nastavu, neki neće održati 1. čas u prvoj i drugoj smeni, neki će skratiti časove na 30 minuta, dok će se u nekim školama nastava odvijati redovno. Na ovaj način zaposleni u prosveti žele da poruče da se nasilje u školama dešava i da ga treba najstrožije sankcionisati.

Zaposleni u školama u Subotici, članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine sutra će na različite načine pružiti podršku svojoj koleginici iz Trstenika čiji je slučaj uzburkao javnost, tražeći adekvatniji odgovor na nasilje prema učenicima i nastavnicima od svih uključenih u ovu problematiku na svim nivoima vlasti.

Kako ističe naša sagovornica, u subotičkim školama situacija je različita po pitanju toga na koji način će pružiti svoju podršku koleginici koja je doživela nasilje kao i učenicima koji ga trpe. Ona ističe da se ni u jednoj školi čiji su zaposleni članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine zaposleni nisu izjasnili za kompletnu obustavu rada.

Iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine ističu da se ne radi o štrajku prosvetnih radnika, već o obustavi nastave i to po Zakonu o bezbednosti na radu koji omogućava zaposlenima da obustave rad ukoliko smatraju da im je ugrožena bezbednost.

Pokrajinski sekretar obišao Regionalnu deponiju u Bikovu

0

Nakon što je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine početkom novembra izdao integrisanu dozvolu za upravljanje komunalnim i neopasnim otpadom Regionalnoj deponiji u Bikovu, pokrajinski sekretar Nemanja Erceg obišao je ovo postrojenje.

Regionalna deponija u Bikovu jedina je u Srbji u kojoj se vrši ovaj vid sekundarne separacije komunalnog otpada, odnosno, rasvrstavanje reciklažnog materijala u koje spadaju i plastika, papir i metal. Zahvaljujući preradi otpada u postrojenjima dobijena vrsta goriva biće iskorišćena kroz energetske svhre, a ostatak koji nije reciklabilan biće odložen na sanitarnu deponiju, rekao je nakon obilaska pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

Trenutno se na deponiju odlaže oko 50 odsto komunalnog otpada, a očekuje se da će se ta količina povećati u narednom periodu.

Prema rečima Ercega, Pokrajinski sekretarijat na čijem je čelu, nastaviće i u narednoj godini da ulaže u opremu i sistem za sakupljanje, ravrstavanje i reciklažu komunalnog otpada, što će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine.

Za 30% manje novogodišnje dekorativne rasvete

0

Novogodišnja dekorativna rasveta ove godine biće smanjena za 30 % u odnosu na prethodne godine, a pored toga biće uključena 20 dana kraće. Prazničnim sjajem centar Subotice sijaće od 15. decembra do 15. januara, a meštani 5 prigradskih naselja će u istom periodu imati priliku da uživaju u montažno- demontažnim klizalištima.

U skladu sa aktuelnim merama uštede električne energije, novogodišnja dekorativna rasveta u Subotici biće smanjena za 30%. U toku je postavljanje dekorativne rasvete i ukrasa koji će ove godine biti raspoređeni na Segedinskom i Senćanskom putu, na Korzou, u Štrosmajerovoj ulici, zatim u ulici Maksima Gorkog, na Prozivci, u Aleji Maršala Tita i u ulici Dimitrija Tucovića, dok će ostali delovi grada ove godine biti uskraćeni za dekorativnu rasvetu.

I ove godine biće postavljena montažno- demontažna klizališta u 5 prigradskih mesnih zajednica, a u centru grada će ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću najmlađe dočekati novina u vidu ledenog tobogana.

Dekorativna rasveta ove godine sijaće 20 dana kraće, pa će tako biti uključena 15. decembra, a isključena 15. januara.

Utakmicama prvog kola počela je Mini Maks liga za najmlađe fudbalere

0

I ove godine održava se Mini Maks liga za najmlađe fudbalere, tačnije deca uzrasta od 2012 do 2015 tog godišta. Ovi mališani naredna tri meseca biće u prilici da pokažu svoje fudbalske sposobnosti. Svi učesnici turnira su i pobednici,tako da deca zaista uživaju u čarima fudbalske lopte.

Organizatori lige su Sportski savez grada Subotice uz podršku resora za sport i omladinu. U okviru prvog kola odigrano je 12 utakmica.Drugo kolo igra se predstojećeg vikenda.

INFOBLOK 29.11.2022

0

Subotički ratari okončali su setvu, a prema procenama Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, u našem ataru pod pšenicom je oko 25.000 hektara, pod ječmom oko 6.000 hektara, dok je uljana repica na površini od 5.600 hektara.

Polaganjem venaca na spomenik Josipu Brozu Titu na prostoru 4. Mini Jugoslavije obeležen je nekadašnji praznik, 29. novembar- Dan Republike.

U okviru pratećeg programa festivala Desire, u Savremenoj galeriji ljubitelji pozorišne umetnosti imali su priiku da razgovaraju sa autorima predstave “Loše društvo” i “O, kako uobičajeno”, koje su bile deo ovogodišnjeg programa festivala.

Džudista Spartaka Mateja Borojević u dresu reprezentacije Srbije osvojio bronzanu medalju na Evropskom kupu koje je bilo održano u Mađarskoj.