Testiranje prisustva HPV u ćelijama grlića materice na teret Republičkog fonda

 

U Zavodu za javno zdravlje Subotica je od prvog jula počelo pružanje nove usluge iz oblasti kliničke mikrobiologije koje služi za detekciju humanog papiloma virusa(HPV) u ćelijama grlića materice. Testiranje na prisustvo HPV u ćelijama grlića materice se radi na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje odnosno na osnovu uputnice izabranog ginekologa, a do kraja godine ta usluga će biti obezbeđena za 900 građanki Severno-bačkog okruga.

Prema rečima doktorke Morane Miković, direktorke Zavoda za javno zdravlje, od 2014. godine započelo je unapređene zdravstvene zaštite, saradnjom između Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Ministarstva zdravlja, koje je ostvareno ove godine kada je Republički fond za zdravstveno osiguranje omogućio uvođenje ove usluge što je veoma značajno za naš grad. Omogućeno je 150 pregleda na mesečnom nivou u opštinama Severno-bačkog okruga.

U Srbiji svakog dana četiri žene obole od raka grlića materice, a u Subotici je prema rečima stručnjaka taj broj 27 obolelih žena na 100.000 stanovnika. U 99,7 slučajeva HPV virus je odgovoran za stvaranje kancera grlića materice i zbog toga je rana detekcija i pravovremena prevenica od izuzetnog značaja ističe doktorka Vera Kovačević, specijalista ginekologije.

Do kraja godine biće sprovedeno 900 pregleda koje finansira Republički zavod za zdravstveno osiguranje, a sve žene koje nemaju uput lekara, pregled mogu obaviti po ceni od 4.990dinara. Rezultati testova se dobijaju u roku od sedam dana.