Testiranje budućih prvaka do kraja maja

U toku je testiranje budućih prvaka za upis u školu. U OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” testiranje mališana ne vrši se grupno, već individualno, a testiranje traje sve dok traje upis, odnosno do kraja maja meseca.

Prema rečima Dragane Ćupurdije, psihologa u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, ono što je najvažnije da se napomene roditeljima jeste da testiranje prvaka ne predstavlja test inteligencije, ni znanja. Pedagozi i psiholozi kada testiraju decu za polazak u prvi razred zapravo na osnovu testova koje primenjuju ispituju određene sposobnosti deteta koje bi trebalo da budu razvijene radi daljeg školovanja.

Između ostalog, na testiranju se proveravaju grafomotoričke i memorijske sposobnosti, kao što su boje, brojevi ili sklapanje kockica. OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ koristi test za individualno testiranje, koje traje oko 15 minuta. Kako kažu iz ove škole, taj vremenski okvir je sasvim dovoljan kako bi se videlo da li su potrebne sposobnosti razvijene.

Kako kaže Dragana Ćupurdija i grupni test, ali i individualni imaju svoje prednosti i mane, ono što je najbitnije jeste da roditelji pre testiranja razgovaraju sa decom kako bi ih pripremili i umanjili potencijalni strah.