Tekunice premeštene u zaštićeno područje Subotičke peščare

Javno preduzeće „Palić-Ludaš” u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom i Institutom „BioSens” iz Novog Sada i Nacionalnim parkom „Kiškunšag” već dva meseca realizuje aktivnosti na premeštanju strogo zaštićene vrste tekunica sa lokacija koje, po proceni Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, nisu adekvatne za njihov boravak. U zaštićeno područje Subotičke peščare, u blizini Jasenovačke šume do sada je premešteno 39 tekunica.

Tekunica je vrsta glodara iz porodice veverica i, zajedno sa pegavom tekunicom jedine su vrste iz roda tekunica koje naseljavaju Evropu. Tekunice mogu biti duge do 20 cm i težine od 200 do 400 g. Krzno ime je gusto i svetlo smeđe boje, dok je dlaka kratka. Žive u porodičnim kolonijama pod zemljom, u dubokim tunelima i mreži hodnika koje kopaju same. Pre dve godine, čuvarska služba JP „Palić-Ludaš“ otkrila je jednu koloniju ove strogo zaštićene vrste na njivama u Čantaviru.

JP „Palić Ludaš“ već godinama kao upravljač zaštićenog područja Predeo izuzetnih odlika „Subotička peščara“ u kontinuitetu radi na uspostavljanju uslova koji bi omogućili povratak populacije tekunica u prirodno stanište. Premeštanje tekunica realizovano je uz pomoć specijalizovane opreme sa postavljenim mamcem.

Projekat je nastavak serije aktivnosti relevantnih institucija sa idejom da pomire zaštitu prirode i poljoprivrednu proizvodnju, i pronađu zajedničko rešenje za budućnost.

U zaštićeno područje Subotičke peščare, u blizini Jasenovačke šume do sada je premešteno 39 jedinki ove zaštićene vrste.

Prethodni članak
Sledeći članak