Svetski dan zdravlja posvećen imunizaciji

Zdravlje predstavlja najveću ljudsku vrednost, te je pažnja usmerena upravo ka imunizaciji građana protiv korona virusa, kako bi se postigao kolektivni imunitet i očuvalo zdravlje svih nas, rečeno je na današnjoj konferenciji povodom Svetskog dana zdravlja, koji se ove godine obeležava pod sloganom “Izgradimo pravedniji, zdraviji svet za sve”.

Cilj ovogodišnje kampanje jeste podsticanje aktivnosti koje trebaju da omoguće jednake uslove života i rada, kao i dostupnost zdravstvene zaštite za sve ljude. Dok se određene nejednakosti u zdravlju mogu pripisati biološkim razlikama ili sopstvenim izborima, druge se pripisuju okolini i spoljnim faktorima koji nisu pod kontrolom pojedinaca. Pandemija virusa kovid-19 dodatno naglašava nejednakosti u zdravlju, istovremeno produbljujući već postojeći društveno-ekonomski jaz među zemljama širom sveta, rekla je dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine.

Kada je reč o zaštiti zdravlja u fokusu je zaštita od virusa kovid-19, a najefikasniji načain u borbri protiv ovog virusa predstavlja vakcinacija, odnosno, imunizacija građana, rekla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

Prema rečima epidemiologa Nebojše Bohuckog, do sada je barem jednu dozu vakcine primilo oko 23 hiljade građana, ali da bi se postigao kolektivni imunitet potrebno je 70 do 95 odsto vakcinisanih. Kako je situacija u našem gradu i dalje nepovoljna, apeluje na sve sugrađane da se vaksinisu.

Svetski dan zdravlja obeležava se svake godine 7. aprila, na dan osnivanja Svetske zdravstvene organizacije.