Svetski dan zdravlja posvećen depresiji

Sutra se obeležava Svetski dan zdravlja povodom godišnjice osnivanja Svetske zdravstvene organizacije. Ove godine, najbitniji datum u zdravstvenom kalendaru biće posvećen depresiji i obeležava se pod sloganom „Depresija-hajde da razgovaramo“. 800.000 samoubistava godišnje izazvano je depresijom, te ona predstavlja drugi vodeći uzrok smrti među populacijom uzrasta od 15 do 29 godina života.

O depresiji se malo zna. To je bolest koju prati duboka tuga, odsustvo interesovanja za događaje iz svakodnevnog života, kao i nemogućnost obavljanja najjednostavnijih svakodnevnih aktivnosti u tajanju od najmanje dve nedelje.

Cilj ovogodišnje kampanje jeste da se građani što bolje upoznaju sa uzrocima koji dovode do depresije, ali i sa posledicama ove bolesti. Boljom informisanošću građana povećaće se i broj ljudi koji će, ukoliko pate od depresije, potražiti pomoć stručnjaka. Lekari ističu da je prvi korak ka oporavku razgovor sa najbližima.

Povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst organizuju, sutra, dve aktivnosti. Kviz takmičenje „Šta znaš o zdravlju-šta znaš o Crvenom krstu?“ održaće se u prostorijama Crvenog krsta, u 10h. Dok će promotivna „Proverite faktore rizika-brinite o svom zdravlju“ biti održana u TC „Roda“ od 9 do 12 h. Na ovoj akciji građani će imati priliku da provere stanje svoje uhranjenosti, krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi.