Svetski dan televizije

Sutra se obeležava Svetski dan televizije, koji je jedan od najuticanijih masovnih medija današnjice. Ovaj dan predstavlja priznanje televiziji koja za cilj ima podizanje svesti ljudi, edukaciju, kao i tačno i pravovremeno informisanje.

Povodom sutrašnjeg Svetskog dana televizije pitali smo građane koji sadržaj prate na televiziji.

Po rečima profesorke sociologije iz Hemijsko-tehnološke škole Jadranke Vojnić Purčar, veliki značaj i ulogu imaju lokalne televizije zbog izveštavanja i informisanja lokalnog stanovništva o aktuelnostima u gradu. Kao dobar primer lokalne televizije, Jadranka Vojnić Purčar navodi Yueco televiziju.

Ono što je Jadranka Vojnić Purčar istakla jeste da televizija ima veliki uticaj u savremenom društvu na sve starosne strukture koje veliki deo slobodnog vremena provode uz ovaj masovni mediji. Svetski dan televizije proglašen je 21. novembra 1996. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Prvi istorijski prenos slike i zvuka bio je 25. aprila 1925. godine. U Srbiji se godinom nastanka Radio-televizije Srbije smatra 1929. godina kada je osnovan Radio Beograd.