Svetski Dan srca

Bolesti srca i krvnih sudova bile su vodeći uzrok smrtnosti stanovnika Severnobačkog okruga tokom prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje na Svetski Dan srca. Stručnjaci ističu da je ove bolesti moguće sprečiti menjanjem navika života u korist zdravlja.

Statistički podaci pokazuju da je od ukupno 3383 osobe koje su tokom prošle godine preminule na teritoriji Severnobačkog okruga, 45,6 % umrlo od bolesti srca i krvnih sudova- njih 1542.

Bolesti srca i krvnih sudova je moguće sprečiti, pošto je moguće delovati na uzroke nastanka, odnosno faktore rizika, ističu lekari. Prvenstveno možemo delovati na navike koje su sastavni deo načina života, a koje nisu u korist zdravlja. Eliminisanjem faktora rizika poput: pušenja, povišenog krvnog pritiska, povišenog holesterola i šećera u krvi, nezdrave hrane i fizičke neaktivnosti možemo pozitivno uticati na svoje zdravlje i sprečiti nastanak i razvoj bolesti srca i krvnih sudova.

Crveni krst Subotica sutra će u centru grada deliti edukativni materijal o faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, a od 13 časova će specijalista urgentne medicine, dr Mihaela Budimski Soldat iz Službe hitne medicinske pomoći, održati predavanje učenicima 1. razreda Politehničke škole na temu faktora rizika i postupanja kod iznenadnog srčanog zastoja.