Svetski dan siromašnih

Za program Narodne kuhinje ove godine izdvojeno oko 30 miliona dinara a broj korisnika povećan za stotinu, rečeno je na Svetski dan siromašnih. Iz Gradske organizacije Crveni krst naglašavaju da je među korisnicima Narodne kuhinje i 160 dece, što ukazuje na ozbiljan problem siromaštva u našem gradu.

Po broju korisnika subotička Narodna kuhinja najveća je u Vojvodini, jer priprema obroke za čak 1.200 sugrađana. Pored podele obroka socijalno najugroženijim sugrađanima, Crveni krst vrši i podelu paketa hrane i higijene prikupljenih tokom godine.

Iz gradskog budžeta za pružanje jednokratne novčane pomoći ove godine izdvojeno je 6 miliona dinara, što je za 14 odsto više nego prošle godine. Ukupna novčana davanja jednokratne pomoći i pomoći u vidu ogreva od strane Grada iznosi 10,7 miliona dinara, što je za 5,8 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

U sklopu programa podele paketa hrane i higijene u oktobru će biti podeljeno 2.095 novih paketa hrane. Novčanu socijalnu pomoć u našem gradu prima ukupno 2.300 lica, dok broj korisnika jednokratne pomoći varira od 670 do 720 u toku jedne godine. Najugroženije kategorije kojima preti siromaštvo su penzioneri, mnogočlane porodice u kojima su nezaposleni roditelji ili u kojima nije zaposlen ni jedan član porodice.